Spijkerjuf geeft kinderen extra uitdagende opdrachten

16 apr

> persbericht

De leerlingen van GO! basisschool Atheneum hebben er een klas bij, de spijkerklas. Sommige kinderen komen er een paar uur per week voor extra uitdagende opdrachten, anderen om bepaalde leerstof nog even vast te zetten. “We willen dat alle leerlingen de basisdoelen ruimschoots behalen en dat sterke kinderen excelleren”, stelt directeur Peter Van Hove.

In de klassen van de basisschool van het Atheneum wordt er al heel wat gedifferentieerd. Kinderen gaan op hetzelfde moment niet noodzakelijk met dezelfde leerinhouden aan de slag en volgen hun eigen traject. “Als leerkracht moet je een goede organisator zijn”, zegt juf Ioné van de eerste graad. “Het vraagt heel wat voorbereiding, maar we zien kinderen groeien en daar doen we het voor. Wanneer je tegelijk hetzelfde aanbiedt aan iedereen, kan er frustratie ontstaan. Zwakkere presteerders haken dan af en bollebozen vinden de leerstof veel te gemakkelijk en … haken ook af. Wij doen het anders”

Vlak voor de paasvakantie startte de school met een spijkerklas. “Door zo gedifferentieerd te werken, merkten we dat kinderen grotere stappen vooruit zetten. Sterke kinderen mogen niet op hun honger blijven zitten”, vindt directeur Peter Van Hove. “Via projecten kunnen ze zich nog verder verdiepen in specifieke leerinhouden of ze krijgen de kans om zelf eens een presentatie te geven aan hun klasgenoten.” Maar de spijkerklas is er ook om – zoals de naam het zegt – kinderen die extra uitleg nodig hebben – bij te spijkeren. De ene keer komt de spijkerjuf in de klas, een andere keer neemt ze leerlingen uit verschillende klassen samen voor extra uitleg.“

Daarnaast wordt de spijkerjuf ook ingezet om samen met de klasleerkrachten te zoeken naar de juiste uitdagingen in de klas … wanneer de spijkerjuf er niet is. In de school wordt er daarom intensief samengewerkt. Elke week hebben leerkrachten per graad – na de lesuren – een overleg van twee uur. “Alle leerlingen moeten de basisdoelen ruimschoots behalen en sterke kinderen moeten de kans krijgen om te excelleren”, besluit Van Hove. “Om dat te realiseren is een samenwerkend schoolteam ontzettend belangrijk.”

Wie meer te weten wil komen over de spijkerklas kan een afspraak maken met de directeur (directie@bsgodenderleeuw.be)of kan langskomen tijdens de opendeurdag op zaterdag 2 juni 2018 van 14 uur tot 18 uur in de De Nayerstraat 11a te Denderleeuw.

  •  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.