Bodyguards helpen om pesten en ruzies te voorkomen

08 mei

> persbericht

Op elke speelplaats in Vlaanderen wordt er al eens gepest en zijn er al eens ruzies. De basisschool van het Atheneum in Denderleeuw gaat hiervoor ‘bodyguards’ inzetten. Dat is althans de naam die de kinderen zelf hebben gekozen. “Ze zullen hun leeftijdsgenoten helpen om ruzies en pesten te voorkomen door in te grijpen vooraleer het uit de hand begint te lopen”, zegt zorgjuf Janne. Sportmeester Sebastian houdt elke week een vergadering met de ‘bodyguards’ om de kinderen te begeleiden in hun taak.   

Vorige week hebben de kinderen een officieel contract ondertekend bij de directeur en kregen ze een legitimatiebadge. Op de badge prijkt ‘Clovis de eend’, het figuurtje dat de school zelf heeft ontworpen om pesten aan te pakken. “We bevragen regelmatig onze leerlingen m.b.t. tot pesten en het krijgt ook aandacht in onze ochtendkringen”, zegt zorgjuf Janne De Nys. Naar aanleiding van een ruzie op de speelplaats kwam zij met dit idee op de proppen. ‘Eigenlijk zijn we dan een soort bodyguard’, reageerde een van de kinderen fier en de naam was meteen een feit.

De taak van het groepje van zes bodyguards is om erop toe te zien dat conflicten niet uit de hand lopen, pesten te stoppen en tijdig een leerkracht in te schakelen. De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend. De kinderen nemen hun taak heel ernstig. “Het is belangrijk om deze kinderen goed te begeleiden”, zegt de zorgjuf. Daarom zal sportmeester Sebastian wekelijks samenzitten met de kinderen om aan hen tips te geven over hoe ze hun taak nog beter kunnen aanpakken. “Ik coördineer ook onze werkgroep om de speelplaats aantrekkelijker te maken”, zegt hij. “Als kinderen een interessant aanbod hebben, wordt er minder gepest en zijn er minder conflicten.”

Wie meer te weten wil komen over de werking van de school kan een afspraak maken met de directeur (directie@bsgodenderleeuw.be)of kan langskomen tijdens de opendeurdag op zaterdag 2 juni 2018 van 14 uur tot 18 uur in de De Nayerstraat 11a te Denderleeuw.

  •  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.