PERSBERICHT: Zomerschool brengt kinderen sterker aan de startmeet op 1 september

30 aug

De afgelopen twee weken organiseerde GO! basisschool Atheneum in Denderleeuw een zomerschool. Om en bij de 35 interne en externe begeleiders bereidden bijna 100 kinderen voor op een vlotte start op 1 september. De basisschool van het Atheneum in Denderleeuw is de enige school in Denderleeuw en een van de weinige scholen in de ruimere regio die een zomerschool inrichtten. Het schoolteam is ervan overtuigd dat dit initiatief voor heel wat kinderen het verschil heeft gemaakt.

Via de zomerscholen bood onderwijsminister Ben Weyts aan Vlaamse scholen de kans om tijdens de zomervakantie kinderen bij te spijkeren die wat achterop waren geraakt als gevolg van de coronacrisis. “Ik was blij dat er direct zoveel enthousiasme was binnen ons team”, zegt directeur Peter Van Hove. “De samenwerking met de hogescholen maakte het bovendien mogelijk om in elke klas extra ondersteuning te krijgen van een student.”

Amber De Meersman is net afgestudeerd en zal volgende week haar eerste werkervaring opdoen als leerkracht in de school in Denderleeuw. “Het was een leuke manier om de kinderen, de collega’s en de specifieke aanpak van de school al wat te leren kennen. Ik heb veel bijgeleerd. Dankzij de zomerschool zal ik zelf ook een betere start kunnen maken op 1 september.” Ellen Van Gorp werkt al enkele jaren in de school en merkte ook veel enthousiasme op bij de kinderen, zowel tijdens de specifieke leeractiviteiten als de ontspannende workshops in de namiddag. “Het was heel zinvol om in zo’n kleine groepen met de kinderen aan de slag te gaan. Met twee leerkrachten bij een groep van ongeveer 10 kinderen kan je natuurlijk veel intensiever begeleiden.”

En dat was nodig want voor alle kinderen werd een individuele lijst opgemaakt met leerdoelen die tijdens de zomerschool moesten worden nagestreefd. De school kon daarvoor naast enkele vrijwilligers ook rekenen op studenten leraar lager onderwijs. Mirte De Backer start in september haar laatste jaar van de opleiding leraar lager onderwijs aan de Odisee hogeschool. Voor haar was de zomerschool een extra oefenkans voor haar opleiding. “Het is heel verrijkend om in contact te komen met de gedifferentieerde aanpak van de school. Het gaf me veel voldoening om met de kinderen aan de slag te gaan, vooral omdat ik weet dat deze kinderen mijn hulp extra nodig hebben.” Mirte vond het ook heel interessant om in de namiddag de kinderen beter te leren kennen bij meer ontspannende activiteiten. “Tijdens een normale stage is daar nauwelijks ruimte voor.”

De basisschool van het Atheneum in Denderleeuw was de enige school in Denderleeuw die een zomerschool opzet. “Het moest snel beslist worden en daarom zijn andere scholen er wellicht niet op ingegaan. Onze school was al langer aan het nadenken over een dergelijk initiatief en daarom hebben we deze kans met beide handen gegrepen”, besluit Van Hove. Vorige week kreeg de school bezoek van Tim Surma en Machteld Verbruggen, onderzoekers van de Thomas Moore hogeschool. Zij voeren in opdracht van het Departement onderwijs een onderzoek uit naar de effectiviteit van de zomerscholen. Het schoolteam in Denderleeuw is er alvast van overtuigd dat de zomerschool voor heel wat kinderen een verschil heeft gemaakt.

Meer informatie over de school vind je op hun website www.bsgodenderleeuw.be.

Foto: v.l.n.r. Amber De Meersman, Mirte De Backer en Ellen Van Gorp.

  •  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.