Eigen leesmethode zorgt voor betere leesresultaten en meer leesplezier

15 mei

> persbericht

De kleuters van GO! basisschool Atheneum te Denderleeuw bereiden zich op een specifieke manier voor op hun overstap naar het eerste leerjaar. Omdat niet alle kleuters hetzelfde niveau van voorbereidend lezen bereikten bij hun start in het eerste leerjaar, ontwikkelde de school een eigen leesmethode om leesresultaten en leesplezier positief te beïnvloeden. Voor de ontwikkeling ervan werkte de school samen met prof. Hilde Van Keer (UGent). 

“Het principe van onze basisbeelden is tamelijk eenvoudig”, zegt zorgleerkracht Katrien De Brouwer die zelf ook logopediste is. “We hebben een 25-tal beelden uitgezocht waarvan de beginletters alle klankzuivere letters van het alfabet bevatten. De ‘k’ van koe, de ‘i’ van indiaan, de ‘n’ van noot, … Onder de afbeelding van de koe staat een ‘k’ en door allerlei opdrachten lukt het de kleuters om na verloop van tijd de ‘k’ te lezen. Voor de kinderen die moeilijk tot automatisatie komen, werd een afbeelding ontwikkeld waarin de letter herkenbaar is.” De tekeningen van een koe, een indiaan en een  noot worden dan ‘kin’, telkens de beginklank van de woorden.

De school heeft een aantal jaar geleden al haar ideeën voorgelegd aan prof. Hilde Van Keer (UGent) en zij was heel enthousiast over de aanpak. “Wanneer alle kinderen tegelijk dezelfde letter moeten leren, ontstaat er frustratie in het eerste leerjaar”, weet directeur Peter Van Hove. “Sommige kinderen kennen de letter al die wordt aangebracht en vinden de les saai. Andere kinderen hebben moeite om de leerkracht bij te houden. Daarom is het belangrijk dat de kinderen ook bij lezen op hun niveau worden uitgedaagd.” De basisbeelden zijn nu in een nieuw jasje gestopt en de leerkrachten hebben heel wat activiteiten ontwikkeld om ermee aan de slag te gaan. “Het vraagt een andere klasorganisatie van de leerkracht, maar we behalen heel mooie resultaten met de kinderen”, besluit Van Hove.

De ouders krijgen deze week nog een boekje met daarin alle nieuwe basisbeelden zodat ze mee kunnen genieten van het leesplezier van hun kinderen. Wie meer te weten wil komen over de leesaanpak van de school kan een afspraak maken met de directeur (directie@bsgodenderleeuw.be). U kan via dit adres ook een exemplaar van het basisbeeldenboekje bekomen.

  •  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.