Speech van de directeur tijdens de proclamatie van LG5

Geachte genodigden, geachte leden van de schoolraad en de ouderraad, geachte ouders en grootouders, beste broers en zussen en vooral … beste jongens en meisjes … die vandaag onze school verlaten,

Deze proclamatie is traditioneel van een hoge kwaliteit. Het ziet er allemaal goed uit. De kinderen stralen. De leerkrachten ook. Ze geven het beste van zichzelf en … beste ouders …. ze zijn zo fier op jullie kinderen. Er wordt hier vanavond rekening gehouden met de talenten en de interesses van de kinderen. Er wordt vanavond gedanst, er volgen gedichten, er is een mini pianocpncert, er wordt gezongen, er worden bijzondere prijzen uitgereikt, er zijn presentatoren, …

Deze proclamatie lijkt wel een afspiegeling van het onderwijs dat we hier organiseren. Een schoolteam dat het beste van zichzelf geeft om de talenten van jullie kinderen maximaal te ontwikkelen. En het is dus niet meester Jasper die de kinderen heeft begeleid bij de dansjes maar juf Joke en juf Robin. Zo gaat dat bij ons. De expertise van de leerkrachten wordt ingezet ten voordele van de kinderen.

Wat een fantastisch moment moet zijn, voelt ook een beetje ongemakkelijk en treistig aan. Vanavond moeten we jullie loslaten. Jongens en meisjes, we zijn jullie kwijt. Maar tegelijk zijn we heel fier op wat jullie hier hebben gepresteerd. De resultaten OVSG-toetsen waren dit jaar opnieuw beter dan de vorige jaren. En dat gaat zo al enkele jaren. We scoren gemiddeld beter dan andere scholen in Vlaanderen. Daar mogen we denk ik behoorlijk fier op zijn.

We zijn er dan ook van overtuigd dat jullie goed voorbereid zijn op het secundair onderwijs. We hebben jullie begeleid tijdens de moeilijke momenten die jullie pad hebben gekruist. Jullie waren geen genummerde leerlingen maar onze kinderen die we graag zien. We waren fier op jullie inzet, we hebben wakker gelegen van jullie problemen, we waren blij wanneer we merkten dat jullie zich hier goed voelden, … We hebben geschitterd wanneer sommigen onder jullie uitzonderlijke resultaten behaalden. We waren met verstomming geslagen wanneer anderstalige kinderen in een recordtempo onze taal spraken.

Onze school is geen gewone doordeweekse school. We zijn een GOVA-school … een school met gedifferentieerd onderwijs met vak-ankers. En dat betekent dat kinderen bij ons worden uitgedaagd op hun niveau, rekening houdend met hun talenten, interesses en leerprofiel en … dat leerkrachten de kans krijgen om te excelleren, om sterker te worden in hun vak, rekening houdend met hun interesses en talenten. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat kinderen exponentieel betere resultaten behalen wanneer leerkrachten samenwerken.

We hebben de afgelopen jaren een flinke evolutie doorgemaakt. Ik wil jullie (ouders) dan ook oprecht bedanken voor het volgehouden vertrouwen dat jullie de afgelopen jaren hadden in onze school. We hebben af en toe overlegd over jullie bezorgdheden, jullie vragen en suggesties. Maar door deze gesprekken zijn we er samen in geslaagd om onze onderwijskwaliteit nog te verbeteren.

We gaan nu samen genieten van wat de kinderen samen met hun leerkrachten voor deze proclamatie hebben voorbereid. Geniet ervan! Het zal weer de moeite waard zijn.

En nadien is het vakantie. Vertel dan over onze school. Aan ouders die een goede school zoeken voor hun kinderen. Hier bieden we kwalitatief onderwijs. Hier leren we kinderen wat respect is en burgerzin, gelijkwaardigheid en engagement, betrokkenheid en openheid. Hier op school zijn we niet tevreden met wat ‘gewoon goed’ is. Hier willen we dat kinderen excelleren. Hier leren we samen leren en leven.

Het applaus dat u wellicht zo dadelijk zal geven, geef ik graag door aan mijn team. Ze verdienen het. We hebben het hier samen gedaan! Zo fier als zij zijn op uw kinderen, zo fier ben ik op hen.

Peter Van Hove

  •  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.