4000 euro om werk te maken van een veerkrachtig schoolteam

FOTO: De personeelsleden die deel uitmaken van de werkgroep welbevinden.

PERSBERICHT – 12/10/2022

GO! basisschool Atheneum Denderleeuw krijgt 4000 euro van de Koning Boudewijnstichting om aan de veerkracht van het schoolteam te werken. “Dat is goed voor de leerkrachten én de leerlingen want uit onderzoek blijkt dat een veerkrachtig schoolteam zorgt voor een betere onderwijskwaliteit”, weet directeur Peter Van Hove. Wat de leerkrachten met het geld zullen aanvangen, is nog niet duidelijk. “Dat beslissen onze leerkrachten zelf.”

Een studie van de KU Leuven, Odisee Hogeschool en ACOD onderwijs (2021) toont aan dat 30% van de Vlaamse leerkrachten risico loopt op een burn-out. De toenemende planlast, het stijgend aantal zorgvragen, superdiversiteit en vernieuwingen dragen bij tot psychosociale klachten. En daar kwam de coronacrisis nog eens bovenop. “Onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen’ starten we dit schooljaar met een werkgroep welbevinden”, vertelt Van Hove. “Dat we nu ook financieel worden ondersteund door de Koning Boudewijnstichting, geeft extra mogelijkheden.”

De school maakt er een punt van om tijdens elke vergadering stil te staan bij het welbevinden van leerkrachten. “Zo kunnen we snel schakelen en de haalbaarheid van de job voortdurend monitoren”, zegt Van Hove. “Via dit project willen we onze deelteams zelf de teugels in handen geven. Ze kunnen eigen initiatieven nemen om hun veerkracht te beschermen en krijgen daarvoor een mooi budget ter beschikking.” De werkgroep welbevinden van de school zal de verschillende voorstellen op elkaar afstemmen. Een deel van het geld zal ook gaan naar het opleiden van coaches.

“Uit onderzoek blijkt dat ook leerlingen baat hebben bij veerkrachtige schoolteams”, besluit Van Hove. “Het bevordert hun leren en welbevinden. Leerkrachten die een hogere mate van welbevinden rapporteren, hebben meer ruimte in het hoofd, interpreteren het gedrag van leerlingen sneller positief en hebben meer geduld.”

Meer informatie over de werking van de school vindt u op www.bsgodenderleeuw.be

 

  •  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.