Onze samenleving is voortdurend in verandering. Op economisch vlak hebben we oude industrieën ingeruild voor innovatieve hightech bedrijven. De digitalisering heeft zich genesteld in ons werk en leven. Nieuwe medische toepassingen en een steeds betere gezondheidszorg zorgen er voor dat we langer leven en dat de “zorgindustrie” boomt. Onze professionele loopbaan wordt niet alleen langer, maar wordt ook dynamischer en flexibeler. Hoe onze samenleving er binnen 25 jaar zal uitzien is moeilijk te voorspellen, maar de leraren van vandaag moeten onze kinderen wel trachten voor te bereiden op de realiteit van morgen.
Samen moeten we er daarom voor zorgen dat kinderen zich kunnen ontplooien en de vaardigheden ontwikkelen om met die veranderingen om te gaan. De snel wijzigende samenleving vergt kritische burgers die tegelijk zorgend zijn voor zichzelf, hun naasten en hun brede omgeving. We willen jonge mensen die kennis en vaardigheden weten te koppelen aan zin voor creativiteit, die hun persoonlijke ontwikkeling ook wensen in te zetten voor een solidaire en diverse samenleving. We leren kinderen dat diversiteit verrijkt en een enorm potentieel heeft, maar dat het ons ook voor uitdagingen plaatst. Op school leren kinderen daar op een positieve manier mee omgaan. Zo willen we meebouwen aan een samenleving van de toekomst. Een democratie met actieve burgers waarin het samenleven centraal staat en iedereen maximale kansen krijgt om zich te ontplooien. Het pedagogisch project van het GO! is daarbij ons kompas.
Op school gaan we in interactie met de omgeving. We brengen leerlingen in contact met organisaties en de verenigingen in de buurt. We brengen samen met onze ouders de wereld in de school. Wereldoriëntatie is dan ook de start van alles wat we doen. We zorgen ervoor dat ieder kind zich kan ontwikkelen in relatie tot zichzelf, de anderen en zijn of haar omgeving. Op die manier kunnen kinderen vaardigheden die ze op school verwerven, nog verder verruimen en verdiepen in een levensechte context. De interesses en mogelijkheden van ieder kind vormen het uitgangspunt van ons onderwijs. Door te zoeken naar talenten en deze maximaal te stimuleren, halen we het beste in elke leerling naar boven. We willen voor elk kind hoge ambities formuleren, maar wel op maat.
We kiezen resoluut voor het concept leergroep. Kinderen van verschillende leeftijden en niveaus werken samen in een leergroep. Vanaf de jongste kleuters tot de oudste lagereschoolkinderen werken we in 5 leergroepen. Zo leren kinderen beter dat er verschillen mogen zijn in leeftijd, ontwikkeling en talenten en dat iedereen daarin zijn belangrijke bijdrage kan leveren. In de leergroep is er voldoende ruimte voor instructie, maar leren kinderen ook elkaar te helpen, van elkaar te leren en hun eigen ontwikkeling naar waarde te schatten. Op die manier maken we kinderen klaar voor de echte wereld.
De kring is letterlijk de basis van waaruit we plannen, praten en presenteren. Het is de plek bij uitstek waarin ieder kind zich leert te uiten, leert te luisteren en een mening leert te vormen. Daarnaast zijn er leerblokken waarin zelfstandig leren, samen leren en klassikaal leren elkaar afwisselen. Kinderen leren verantwoordelijk te zijn voor wat ze moeten en willen leren en ontdekken snel wanneer en op welke manier ze hulp kunnen en moeten vragen. Daarbij worden ze sterk begeleid door de leraar. We vinden kennisverwerving belangrijk. Maar we proberen en leren ervaringsgericht en ontdekken in levensechte situaties waarom kennis belangrijk is en wat je ermee kan doen (vaardigheden). We hechten ook belang aan de juiste leerattitude want kennis, vaardigheden en gedrag (of attitude) vormen een samenhangend geheel. We leren kinderen kritisch omgaan met internet en sociale media.
We communiceren over waar we op school mee bezig zijn en brengen voor de ouders in kaart hoe kinderen op diverse domeinen evolueren. We geloven dat een intensieve samenwerking met ouders onze schoolwerking doet groeien. We kijken samen constructief kritisch naar onze dagelijkse klas- en schoolpraktijk en ervaren dit als een kans om onze schoolwerking te versterken. Ouders participeren in onze school tijdens en buiten de schooluren. Ze brengen de wereld naar binnen door te getuigen over de rol die ze in de maatschappij opnemen en laten kinderen hiervan leren en genieten.
Leerkrachten geven instructie, begeleiden en dagen alle kinderen uit op hun niveau. Door onze specifieke klasorganisatie is dit goed haalbaar en zijn leerkrachten daar waar kinderen ze echt nodig hebben. In onze school krijgen leerkrachten de kans om expert te worden in een bepaald vak. We werken met vak-ankers voor rekenen, taal, Frans, wereldoriëntatie, muzische vorming, sport en levensbeschouwelijke vakken. We geloven dat sterke leerkrachten die samenwerken in een professionele leergemeenschap de leerresultaten van kinderen exponentieel doen stijgen. In een school waar leerkrachten voortdurend leren, leren kinderen meer en liever en voelen ze zich beter. Een school is niet langer een optelsom van individuele leerkrachten, maar een team van experten dat op een professionele samenwerkt om de onderwijskwaliteit te verbeteren.